Хакерски компютри с топлинните компоненти

Изследователи от израелски университет са открили метод да проникна в компютрите без връзка с Интернет, използвайки топлината от PC.

 

Този нов подход е чисто хакерство над компютрите по най-нелеп начин, високоговорителите, микропроцесор и т.н. Това ще отнеме още елементи като: топлината, излъчвана от самите компютри.

 

Изследователи от Бен-Гурион в университет Негев в Израел са намерили начин да проникна в най-отдалечен компютър, чрез техника наречена „BitWhisper“, която се създава от топлината, излъчвана от компютъра и прави двупосочна връзка между нападнатия компютър и хакера.

 

Проучване е част от по-широката работа по безопасността на отделните компютри. Обикновено Последните са по хардуер, посветена на финансовите транзакции, критични военни програми или приложения.

 

Комуникация в тунел, чрез топлофикация

 

Тези терминали всъщност не са свързани с обществения Интернет или локална мрежа. За учените най-често срещаният сценарий в много организации при наличието на два компютъра в един офис е чрез свързаната с вътрешната мрежа връзка за интернет. Според подхода BitWhisper може да се използва, за да бъдат откраднати бита данни (например пароли) и за „командване и контрол над базата данни.

Конкретно BitWhisper разчита на топлинните емисии от компютрите, а също и за PC термични сензори за контрол на температурата. Галвно има две предпоставки, които са в близост до 2 компютъра (40 см) и наличието на злонамерен софтуер на всяка станция (заразяват чрез USB връзка). Чрез този трансивър, топлината преминава по двупосочен комуникационен канал.

 

Тези свойства дават на атакуващия способността да проникне във вътрешни данни, но и да изпраща команди на компютъра насреща. До тези заключения достигат изследователите, които се опитват да спрат подобни действия със злонамерен характер.

 

За хакерите са достатъчни само 8 часа, за да стигнат до желаната база данни и от там да извлекат поверителна информация като пароли или ключове. Не се изисква допълнителен хардуер или софтуер. Като детска игра с голяма доза фантастика сега стъпка по стъпка подобни нападения над компютрите могат да са реалност за много хора.